Tussentijdse update MKB Trends 2016 -> Ondernemen is cool

Op 29 september2015  keken we met Dutch Network Group vooruit naar 2016. We formuleerden drie trends die voor mensen met een ondernemende geest, een handelsgeest belangrijk zijn. Trends die je in je eigen onderneming kan toepassen, trends die je als marketeer of communicatiespecialist kan gebruiken als haakje in je communicatie over het onderwerp ondernemerschap. Maar vooral trends die inspelen op de veranderende samenleving.  RTL Nieuws kopte zelfs in een artikel over de MKB Trends dat “ZZP’er zijn cool is”.

De eerste trend is van Ondernemend naar Werknemend. Je wordt niet als werknemer geboren. Vraag het maar eens aan basisschoolkinderen. Zij willen dokter, brandweerman, danseres of kapper worden. Niemand zegt ik wil ‘werknemer’ worden. Dat woord kennen ze niet eens. Ze zijn nog helemaal vrij van geest, creatief en denken en dromen vrij van een vorm en inhoud. Dat is het moment om met kinderen te gaan praten over de mogelijk om je dromen waar te maken, om economisch onafhankelijk te worden en een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving waarin je leeft. Het gaat dan niet eens om het feit of je wel of niet in loondienst werkt, het gaat erom dat je je ondernemend gedraagt. Dat je leert om keuzes te maken en inziet wat het is om verantwoordelijkheid te dragen. Het mooiste moment was voor mij toch wel met Ben Stokmans van Let’s build your website op het podium. Een veelbelovende Jonge ondernemer, die op 11-jarige leeftijd als zo nieuwsgierig en welbespraakt is dat hij het lef had om op het podium te gaan staan. Hij nam de 200 aanwezigen mee in zijn wereld. Niet de wereld van een kind, maar de wereld van ondernemerschap anno 2016. Kijk maar eens naar de video.

Ben Stokmans en Willem Overbosch

 

Het is inmiddels maart 2016 en het eerste kwartaal zit er bijna op.  Ondernemerschap leeft. Grote bedrijven omarmen de creativiteit van kinderen. Zo heb ik laatst kennisgemaakt met de Missing Chapter Foundation, die met de Raad van Kinderen zich inzet voor de dialoog in de samenleving tussen jong en oud. Ben ik weer druk met het beoordelen van ondernemingsplannen van Jong Ondernemen Student Company of the year, sta ik de komende maanden weer voor groepen ondernemers in de Masterclass Ondernemen en mag ik op de school van mijn dochter Sydney als vrijwilliger het programma Bizworld van Jong Ondernemen meedraaien. Noem het missionariswerk, ik krijg er energie van. Die positieve impact op je omgeving begint toch echt bij jezelf 🙂