Soms moet je wat afstand nemen om terug te gaan naar de basis. Ik ging naar Australië

Tijd voor wat afstand. In april 2014 zag ik op Facebook een bericht van een vriendin in Australië, waarin ze aangaf vier weken naar Denemarken te gaan rond kerst. Wie wil er op ons huis passen? Binnen een minuut staat mijn reactie eronder: “Dat doen wij wel!” Soms moet je je gevoel volgen, dit was zo’n moment. Achteraf bleek mijn vrouw hetzelfde bericht gezien te hebben, met de gedachte: eens kijken of Willem dit ook gezien heeft. Ja dus 🙂

Willem Overbosch Australia
Afstand nemen is goed om zaken weer even helder en in perspectief te zien. Die mentale afstand kun je realiseren door details even te laten liggen en te kijken naar het grote plaatje. Dat is niet altijd even makkelijk. Ik ben de hele dag bezig met de zaken die op mijn pad komen. Die ik probeer te plooien naar de doelen die ik mijzelf heb gesteld. Je kent ze wel: omzet, winst, tevreden werknemers, marktpositie, klanten. Maar dragen al die kleine acties eigenlijk wel bij aan het grote geheel? Dat echte doel, mijn droom?

 

En toen begon het mentale spelletje. Ik had ja gezegd tegen een droom, een diepgewortelde wens om met mijn gezin naar Australië te gaan, het land dat waar ik op mijn zesentwintigste mijn hart aan heb verloren. Om mijn vier kinderen te laten zien hoe mooi en uitgestrekt dat land is. Maar ook voor mijzelf, om weer even wat afstand te nemen van mijn bedrijf en te kijken naar de lange termijn. Even weer back to basics. Weten waarom ik doe wat ik doe. Ben ik met de juiste dingen bezig en voeg ik wel genoeg waarde toe?

Ik schrijf die vragen meestal wel op. Doe jij dat ook?

28 november was het zover, Down Under! We stapten in het vliegtuig, om er op zondag 1 december in Sydney weer uit te stappen; 17.000 km verder. Fysieke afstand geeft ook afstand, want zodra we landden was Nederland echt ver weg en heb ik bijna zes weken afstand kunnen nemen. Afstand die mij heeft doen beseffen dat je je niet te veel in de details moet verliezen. Natuurlijk moesten wij de details op orde hebben en met de leerplichtambtenaar in gesprek om de kinderen van school te krijgen. Natuurlijk moesten wij de randvoorwaarden scheppen om weg te kunnen, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Werk aan de zaak en niet ‘in’ de zaak. Klanten, innovatie en vernieuwing komen van buiten en niet binnen. Eigenlijk is het heel simpel, afstand nemen is slechts two mouseclicks away. Eén om je ticket te boeken en en één om je computer af te sluiten.

 

Coolum beach

Ik ga nu weer meer naar buiten in gesprek met mijn omgeving, op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie. Op zoek naar de zaken waar het echt op om gaat, back to basics.

Dit verhaal staat natuurlijk ook op Dutch Network Group