Het is een kwestie van perspectief

ONZEKERE TOEKOMST?
HET IS EEN KWESTIE VAN PERSPECTIEF

De kracht van verbeelding
toekomstdenken en dromen

Mijn ondernemersreis

De foto is genomen op La Palma een van de Canarische eilanden tijdens een bijzonder moment voor mij gedurende een ondernemersreis. Professioneel verkeerde ik op dat moment in een hele vervelende situatie. Ik ben sinds 2003 ondernemer en heb onder andere www.mkbservicedesk.nl opgericht. In 2016 verloren we met ons bedrijf (op dat moment een team van meer dan 30 mensen) vier grote klanten en daarmee een derde van de omzet.Laat ik een beetje meer context geven.

Van reorganisatie naar faillissement

We moesten snel reorganiseren om de onderneming in leven te houden. Het heeft me drie jaar gekost om met hulp van adviseurs een reorganisatieplan en een crediteurenakkoord op te stellen. Ik dacht dat ik daarmee tot verkoop van mijn bedrijf kon komen, maar dat lukte helaas niet. In mei 2019 heeft De Belastingdienst het faillissement aangevraagd van twee werkmaatschappijen en dat heeft ertoe geleid dat ik alle andere activiteiten ook gedwongen heb moeten verkopen. Zakelijk was ik alles kwijt. Het perspectief om ooit met de opbrengst van de verkoop van mijn aandelen in het bedrijf, met mijn gezin naar Australië te emigreren was op dat moment weg. Ik had daar meer dan 15 jaar aan gewerkt. 

Reflectie moment

Terug naar de ondernemersreis en het bijzondere moment van perspectief. Tijdens dat moment op de foto wist mijn coach, na een lange wandeling, mijn gedachten en focus terug te halen van het verre punt op de horizon naar het nu. Ze wist mij weer te laten aarden door vragen te stellen en te luisteren. Door stil te staan en mij te laten reflecteren heeft ze mij laten inzien dat ik helemaal niet alles kwijt was. Als persoon ben ik juist een (of zeg maar gerust een heleboel) ervaring rijker. Ik ben mijn vermogen om te verwonderen en te verbeelden helemaal niet kwijt net zo min als de droom om met mijn gezin te emigreren naar Australië.

Perspectief

Wanneer heb jij je voor het laatst echt verwonderd? Net als een kind dat voor het eerst iets nieuws meemaakt? Heb je je recentelijk wel eens afgevraagd waar je door geïnspireerd raakt? Waar je intens blij van wordt of energie van krijgt? Of je voorgesteld wat je echt graag wil? Die ondernemersreis is voor mij een keerpunt geweest in mijn denken. Toen ik in het jaar 2000 voor het eerst in Australië was heb ik geleerd wat het is om te genieten van het moment in het hier en nu. Zelf perspectief te creëren en te “aarden” zoals dat heet. Gedurende mijn werk als ondernemer in een snel groeiend bedrijf ben ik dat vermogen om te relativeren naar het hier en nu wel een beetje kwijtgeraakt. Ondanks het feit dat mijn drukke gezinsleven mij regelmatig in het hier en nu houdt waren mijn gedachten toch vaak in de toekomst.  

Toekomstdenken

De toekomst bestaat immers niet, net zo min als het verleden. Het gaat om je vermogen om te gaan met onzekerheid en tegenslag en dat om te zetten in positieve acties in het hier en nu. In het Engels is daar een prachtig woord voor:”resilience”.  Ik ben meteen aan het werk gegaan en heb Ik ben met hele gave projecten bezig waaronder als vrijwilliger voor www.teachthefuture.org. Ze helpen om mensen het vermogen om zich meerdere scenario’s in de toekomst voor te stellen te helpen ontwikkelen. In het engels heet dat “Futures literacy” en dat is een van de vaardigheden die voor ons allemaal, maar zeker voor de jeugd cruciaal zijn om zich aan te passen aan de snel veranderende wereld om ons heen. Maar vooral ook om daar ook betekenisvolle acties in het hier en nu aan te laten verbinden. 

Live your dream, don’t dream your life

Het is een kwestie van een ander perspectief op de toekomst. Het uitwerken van een ander scenario. Sinds juni 2020 doe ik een project bij een startup uit Australië www.sdgalign.com.au. Zoals het er nu uitziet gaan we dit jaar daadwerkelijk emigreren. Ik ben mij weer op ondernemen aan het richten en heel langzaam weer financiële ruimte aan het opbouwen. Zo zie je maar. Als het gaat om het verantwoordelijkheid nemen over je eigen toekomst vanuit de situatie waarin je nu zit is het immers altijd een kwestie van perspectief.

Podcast


Wil je het hele verhaal van Willem horen? Luister dan naar deze podcast gemaakt door Rogier de Moel en Ralph van Dam van Langs de afgrond.

(Dit blog staat in aangepaste vorm ook op Jobon)