‘Een goed ritme is belangrijk om te kunnen presteren’ – van Nu.nl

NUzakelijk neemt wekelijks een werkdag door met een ondernemer. Deze week, Willem Overbosch, directeur en oprichter van Dutch Network Group, waaronder de titels MKB Servicedesk, ZZP Servicedesk en De Zaak vallen.
Met zijn mediabedrijf Dutch Network Group, naar eigen zeggen marktleider in Nederlander in het segment voor andere ondernemers, bereikt Overbosch zo’n 750.000 ondernemers per maand.

Wie: Willem Overbosch

Onderneming: Dutch Network Group

Werknemers: 25

Overbosch studeerde bedrijfseconomie en is sinds 2003 ondernemer. Toen hij nog in dienst was van een kleine onderneming, merkte hij dat het ondernemerschap veel (praktische) vragen met zich meebrengt. Vanuit die constatering richtte hij tien jaar geleden MKB Servicedesk op. Later nam hij De Zaak over (in 2013). In 2014 volgde ZZP Servicedesk.

Bij het indelen van zijn werkdag houdt Overbosch, die vier kinderen heeft, zoveel mogelijk rekening met zijn gezin. “Vaak breng ik eerst mijn kinderen naar school. Daarna rijd ik naar kantoor, van Driebergen naar Utrecht. In de auto, tussen 8.30 uur en 9.00 uur, pleeg ik de eerste telefoontjes.”

Geïnteresseerde ondernemer
Op kantoor heeft Overbosch kort overleg met verschillende teams. “We nemen de dag ervoor door en kijken naar de belangrijkste doelen van de dag zelf. Ik ben niet echt een manager, meer een ondernemer die geïnteresseerd is in de voortgang.”

Vervolgens probeert hij twee prioriteiten te stellen voor de dag. “Dat zijn dingen die ik echt gedaan wil hebben en die bijdragen aan het langetermijnsucces.” De rest van de ochtend is gereserveerd voor het uitwerken van voorstellen of afspraken en af toe de administratie.

Overbosch heeft daarbij geen vaste werkplek. “Het kan me niet zoveel schelen waar ik zit, als ik m’n laptop en telefoon maar heb. Ik vind het heerlijk om daar te zitten waar het gebeurt. Een open cultuur vind ik belangrijk. Dan kun je wel zeggen ‘ik zit daar in dat hokje en de deur staat altijd open’, maar in de praktijk werkt dat voor mij vaak niet.”

Lunchen gebeurt soms achter de laptop en soms buiten de deur. “In de middag probeer ik me te richten op nieuwe kansen en ben ik veel op pad voor afspraken.”

Afsluitmoment
Rond 18.00 uur gaat Overbosch naar huis, zodat hij zijn kinderen nog even kan zien. “Ik breng ze naar bed en daarna gaat de laptop nog even open, bijvoorbeeld om me in te lezen in een bepaald onderwerp. Om 22.00 uur klap ik ‘m weer dicht en dan probeer ik, heel saai, om 22.30 uur in m’n mandje te liggen. Ik geloof er wel in dat je een afsluitmoment moet hebben voor de dag, dus meestal lees ik nog even een paar bladzijden en dan zit de dag er weer op.”

“Ritme is voor mij heel belangrijk. Dat is waar ik heel hard bij kan presteren. Een topsporter slaapt ook veel en ik zie ondernemen als topsport, dus ik probeer goed voor mijn lichaam te zorgen. Daar hoort een stukje regelmaat bij.”

Momenteel is Overbosch op handelsmissie in Australië, waar het Nederlandse koningspaar afgelopen week ook was vanwege een staatsbezoek. “Wij zijn in Nederland marktleider op het gebied van ondernemersportals en willen kijken of we dat concept ook in het buitenland kunnen neerzetten.”

“De afgelopen jaren hebben we software ontwikkeld waarmee je communities kunt bouwen. We werken in Nederland veel voor grote bedrijven en non-profitorganisaties zoals goede doelen, brancheverenigingen overheden en onderwijsinstellingen; allemaal partijen die behoefte hebben aan een eigen platform.”